sdrujeniepisatelivarna.bg
начало секции автори книги

ЗА ПРЕМИЕРАТА НА „ДУХОВНИТЕ СИНОВЕ НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ“ – КНИГА ОТ РУСКА ДАСКАЛОВА

03.08.2019 | 2228

На 20.06.2019 г. в Музея на Възраждането – Варна, бе представена книгата на Руска Даскалова „Духовните синове на бесарабските българи“. Гости на тържеството бяха: Димитър Боримечков – писател, поет и издател от гр. Тараклия, Молдова, и живеещите в България – Георги Балабанов – от гр. Генерал Тошево, зам.-председател на Съюза на независимите писатели, Енчо Димитров – от гр. Балчик, секретар на Съюза на независимите писатели, Пелагия Вълканова – преподавател в СУЕО „Ал. С. Пушкин“ – гр. Варна, Николай Плачов – координатор на бесарабските българи – Варна. Водещ на тържеството бе актрисата Мария Гинкова.

Народен хор „Тракия“ при Тракийското дружество „Капитан Петко войвода“ – Варна, изпълни залата с песните си. Г-н Хубенов, историк, представи новата книга на Руска Даскалова, заедно с кратък обзор на миналото, съдбата и ролята на бесарабските българи от Средновековието до наши дни. Станка Бонева представи експозето на Ангел Дюлгеров, председател на Сдружение на писателите – Варна, за спецификата и  приноса на книгата.

Авторката Руска Даскалова с удоволствие и благодарност отговаряше на въпросите от публиката. Една от темите на дискусията беше за насърчаване на бесарабските творци, представили на майчиния си език преживявания, радости и болки в безводните степи на Буджака. Георги Балабанов говори въодушевено за потомците на старите преселници и за авторите, опазили българския език през двата века изгнание.

Димитър Боримечков, пристигнал от Молдова специално за срещата, разказа с болка за живота в Тараклия и за лелеяната мечта бесарабските българи да намерят прием в своята България, която наричат „майчица свята“.

Участници от ДЮТ „Златното ключе“, с ръководител Сия Папазова, изпълниха стихотворения на български поети от Молдова.

В края на срещата Руска Даскалова подари книги на всички присъстващи – с посланието да станат съпричастни към съдбата на преселниците, опазили своите дух, вяра и език в годините на войни и раздори, лишения и мъки.

Присъединявайки се към нейното слово, се надявам написаното да стопли душата на всеки, прочел книгата! А на самата Руска Даскалова желая да не секва творческото ѝ вдъхновение, за да продължава да представя доброто у хората!

Ценка Илиева

sdrujeniepisatelivarna.bg
начало секции автори книги

голям сайт

За контакти:

Сдружение на писателите - Варна

Платформа OMP 2, версия 14.45

(c) AntoLab