sdrujeniepisatelivarna.bg
начало секции автори книги

Паметна вечер в Сдружение на писателите

24.10.2017 | 3116

На 20.10.2017 г. от 18:30 часа в Дома на писателя – Варна (ул. „Крали Марко“ № 11), бе посветена паметна вечер за Лидия Ковачева и Георги Вълчев, членове на Сдружението на варненските писатели, които през 2017 г. поеха по пътя си към Вечността.

Паметната вечер откри и води Руми Пенчева, като сподели и лични спомени, впечатления, свързани с двамата наши колеги и приятели.

За Лидия Ковачева (23 август 1956 г., Търговище – 8 юни 2017 г., Варна) кратка био-библиографска справка и проникновени думи за благородния и отзивчив, но безкрайно самотен човек, а и за авторката на лирична поезия, на хумор и сатира прочете Ваня Колева. На свой ред Данка Стоянова изрази своята тъга и размисли за Лидия.

Във втората част от вечерта Руми Пенчева представи впечатляващото като информативна наситеност заявление, с което Георги Вълчев бе кандидатствал за приобщаване към Сдружението на варненските писатели.

 За инж. Георги Вълчев – български учен, преподавател във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна, ръководител на катедра „Корабоводене“ в Училището между 1998 и 2003 г., изобретател, поет (28 август 1943, с. Толовица, Видинско – 13 юни 2017 г., Варна), основното представящо слово бе на Валентин Димитров, негов колега от студентските години и дългогодишен приятел. Съкровено за Георги Вълчев говори и Кирил Георгиев.

Звучаха стихове на двамата поети – различни като поетика и емоционален натюрел, като тематична насоченост и обобщения, но и някак близки – в мисълта за достойнството на човека и за смъртта.

В края паметта им бе почетена с минута мълчание, с чаша вино и хапка хляб.

 

Ваня Колева

sdrujeniepisatelivarna.bg
начало секции автори книги

голям сайт

За контакти:

Сдружение на писателите - Варна

Платформа OMP 2, версия 14.45

(c) AntoLab