Сдружение на писателите - Варна : Официален сайт

СИРОТНО ПРИСТАНИЩЕ

Руми Пенчева

30.05.2016, 15:34:59. Промяна: 30.05.2016, 16:02:09. Прегледи: 2541

                         РУМИ ПЕНЧЕВА                                 

 

Мислите ми днес си говорят, сякаш танцуват. От време на време се опитвам да се намеся в танца им, но те сякаш ме избутват навън, шепнат така тихо, сякаш са кристални снежинки, сипят се бавно от небето и трупат. Сякаш днес не съм истинска за тях, сякаш днес съм само едно бутафорно украшение на собствените си мисли. Какво да направя? Време ли е? Да започна ли една по една да запалвам клечките от кибрита, за да ме видят или да ги запаля всичките клечки и направя огън? Заслушах се в тях…мислите ми си говореха за едно дете. Приличащо на парцалива кукла с тъжни очи. Много напомняло това осемгодишно сираче на малката  Андерсенова кибритопродавачка. Сякаш се бе преродило и отново се завърнало в студената приказката. Странно е как децата плачат точно на тази приказка, макар и непознаващи, недокоснали се до фалшивия живот на големите. И през своите детските сълзи все ни задават вечният въпрос: ЗАЩО? Защо понякога приказките са тъжни? Радостта и тъгата са родени сестри - изричаме ние на децата, скрили лицата си в нашия бутафорно създаден храм. Всяка дума към тях е изгорялата клечка кибрит…Дори самият Бог, казваха мислите ми, бе поискал толкова малко за себе си от хората, толкова бе изпросил – „Да вярват в него като деца в приказка“.  Защото единствените неосквернени  градини са детските чисти души.

Клечките кибрит изгаряха в пълна последователност една след друга… жълтите монети загърнали лицата си в дебели палта, отминаваха, без да поглеждат в очите на децата. Криеха се от очите на парцаливите кукли. Но очите на нямащия невинаги са тъжни…още повече когато нямащия е осем или девет годишен…той  все още не познава светът на големите, светът на бутафорния човек. За това в очите му грее едно пламъче, убежище на надеждата. Този единствен пламък ще грее още няколко години, преди да се изпълни с тъга, пожълтяла, студена тъга. Розовите панделки на бутафорният живот ще се увият в него, ще го стегнат… ще разрушат стряхата на убежището, ще удушат надеждата и ще го хвърлят полужив, в света на големите!

 

   Това си говореха…мислите ми. А  аз вървях придружавана от  още двама спътниц  - хора като мен, които вярваха или чуваха мислите ми. Все още не знам…Отивахме в едно сиротно пристанище, където никой нито ни очакваше, нито ни беше поканил. Но ние вървяхме на там… защото вярвахме, че някой вика за глътка надежда, някой,  който все още вярва в приказки. И не сгрешихме! Ние тримата бяхме от ония хора,  които вибрират на една и съща духовна чистота. Люде, загърбили недоимъка на собствения си живот, обрекли се на каузата да бъдат просто човеци в един бутафорно създаден от друг, свят. Носехме на приказните Андерсенови герои бонбони. Хубави шоколадови бонбони. А не беше Коледа(!) Беше един ден, в който нищо не помръдваше, дори есенните мъгли бяха заспали и пропускаха денят. Слънцето беше тъжно - също като тъгата в душите ни.  Макар ние човеците да намирахме сили и да се усмихвахме един на друг – то, слънцето, не можеше. Остана си все така скрито зад сивите облаци на денят ни.

Влязохме в стая пълна с деца. Спомням си синият килим и малките столчета наредени в полукръг. От там ни гледаше не едно, а десетина малки дечица. Гледаха ни….И по детски ни се усмихваха с очи. Дали ни вярваха - само един Бог знаеше. Но някак истински се бяха погрижили за посетителите си... Нарисували картички с малките си ръчички и написали пожелания по тях. Пожелания, които все още нямам смелостта да прочета. Защо ли? Защото всеки път, в който се докосна до тях тялото ми трепери от тъга, мъка и болка по тяхната предстояща самота. Тръгнах към децата с голямата кутия шоколадови бонбони. Те изричаха свенливо благодаря и свеждаха глави към земята. Дали биеше сърцето ми в този момент…? Отговорът е простичък - Не! И то беше замлъкнало, вторачило очи в децата. Дишах, разбира се…нали и аз съм част от този фалшив живот. Може би малка частица, носъм! Стигнах до момиченце…различно от всички останали. Андерсеновото дете, за което мислите ми говореха. Разпознах го! Беше толкова невинно и истинско,че онемях.  Точно в неговите очи сякаш видях малката кибритопродавачка… Дете, което беше толкова смирено, сякаш в този момент се молеше за мен... Поднесох й бонбоните….Тя ме погледна право в очите и изрече името ми на глас. Взе едно от шоколадовите изкушения усмихна ми се и нежно ме попита:

- Искаш ли,… да си го разделим? Вцепених се… не бях подготвена за въпроса й. Всичко, което малкото сираче притежаваше в този момент беше…. моят шоколадов бонбон. Усетих как коленете ми отмаляват. Усетих дори колко съм жалка пред това величие от чистота. Детето напъха бонбона в малката си устица  след моят смутен отказ. Очите му засияха от шоколадовата сладост.

 Но аз се превърнах в клечка кибрит и изгорях. Надявам се стоплихме дори и за миг сираците с нашите книжни и сладки капчици надежда. Не се сърдя на мислите си…,те живеят в безкрайността. Там, където никога нищо не свършва. Те нашите мисли, преподреждат вселената. А аз?  Аз съм просто човек създаден от кал и в калта ще се върна! Там в онзи другият свят бутафории няма…! Там живее единствено Божествената чиста доброта!

 --------------------------------

РАЗКАЗЪТ „СИРОТНО ПРИСТАНИЩЕ“ Е ПУБЛИКУВАН В КНИГАТА “ВИНОТО И ХЛЯБА СИ ЗА МЕН“  ИЗДАТЕЛСТВО “МС“ ГР. ВАРНА

   КАКТО И В АЛМАНАХ ЗА ПРОЗА "НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА"  ЗА 2015 ГОДИНА

Алманаси „Нова българска литература“ са инициатива на Фондация „Буквите“ за представяне на съвременните български автори пред читателската аудитория.

За седма поредна година Алманах „Нова българска литература "Проза‘2015 - едно реалистично представяне на живата съвременна българска литература.

Сдружение на писателите - Варна е учредено през 1990 г. То е първата независима организация от този тип в страната след промените през 1989 г. Помещава се в Дом на писателя, ул. "Крали Марко" № 11

Руми Пенчева

РУМИ ПЕНЧЕВА е родена на 28 юни 1965 г. във Велико Търново. Автор е на книги с поезия и проза. От 2001 г. живее във Варна. Същата година излиза първата ѝ поетична книга – „Жена на лунна светлина“ (след конкурс на издателство „Инфомаркет“). Авторка е на романите „Да остареем заедно“ („Инфомаркет“, 2002; преиздаден – Варна: „Морски свят“, 2018); „ЕРАТО – сълзите на мълчанието“ (2004). През 2015 г. издава фентъзи романа „Обратният път“ (Варна: Издателство МС), по който написва и филмов сценарий. През 2023 г. отново със знака на издателство МС излиза романът ѝ "Нула процента съвпадение". Първият ѝ написан разказ – „Варненски среднощен разказ“, е публикуван в списание „Антимовски хан“. Нейни разкази са публикувани след конкурси в Алманах „Нова Българска литература“ – 2015 и 2016 година, а също – в списанието за изкуство и литература „Простори“. Съвместно с поета Иван Ставрев, Руми Пенчева издава книгите „Дъх на вечност“ (2014), „Виното и хляба си за мен“ (2015) и „Свещеният лотос“ (2016) – поезия и проза и писма един към друг. През 2017 г. излиза книгата ѝ „Бродница“, със стихове и разкази. Участва като редактор в сборника за поезия „Листопад на спомените“ – в книгите за 2016 и 2017 г. Член на Сдружението на писателите във Варна.


НАЧАЛО | НОВИНИ | КИЛ | АВТОРИ | КНИГИ | КОНКУРС | Съдържание | Facebook | RSS | ДАТИ | ЗА НАС |


Варна 9000, ул. Крали Марко № 11, Дом на писателя

Катя Вангелова, председател
Иван Доброгледски, заместник-председател
Управителен съвет: Катя Вангелова, Иван Доброгледски, Ваня Колева, Станка Бонева, Валентина Лозова
Ревизионна комисия: Радостина Драгоева, Димитър Кандев, Венеция Павлова
За контакти: sdrujenie_pisateli_varna@abv.bg

Ваня Колева, главен редактор на вестник "КИЛ"
Кил [вестник:месечник] : Култура, Изкуство, Литература / МС ООД - Год. 1, N 1 (1992) -. - Варна : МС ООД, 1992-. - 41 см
ISSN 1310-120Х
УДК 886.7-1/-9+7.01+008(497.211)

Администратор и редактор на сайта: Станка Димитрова
Системен администратор: AntoLab

Автори (91) | Публикации (262) | Прегледи (242136) | Илюстрации (449) | Търсения (995) | Изтегляния (213207)

Платформа OMP 2, версия 14.45 (c) 2014-2024, AntoLab