Сдружение на писателите - Варна : Официален сайт

Опознавателна бележка за книгата „На бял свят“ от Мариан Желев

Мариан Желев

03.06.2015, 09:49:41. Промяна: 17.07.2015, 10:23:48. Прегледи: 1906

„На бял свят“ е мемоарна книга. Това е сборник с разкази, обединени от една идея – да бъдат споделени, да бъдат артикулирани, да бъдат подарени. „Всичко става с добро чувство, малко оптимизъм и свободно време“, пише авторът и в това изречение можете да видите диаграмата на книгата: това са спомени, топлещи сърцето на разказвача (и на автора, и на читателя), всички те са разказани с ентусиазъм и перспектива (оптимизъм, радостно чувство), а темите, около които се въртят, са все свързани с любимите хора и любимите занимания.

Добрите истории са именно добри спомени.

Замисълът на една книга е загадка като всяко едно сътворение. Както авторът другаде споделя, замисълът е бил да бъде написан… подарък за приятелите по повод неговия 40-годишен юбилей. Юбилеят отминава, книгата остава, спомените се подреждат и се номерират. И книгата излиза на бял свят.

Най-малко четири са основните тематични катализатори на сюжетите в сборника: семейството, приятелите, писането и планината. Но те не са йерархизирани – можете да ги пренаредите всякак и все ще бъде вярно. Приятелите от пещерния клуб, от казармата, хората от планината, планината и нейните хижи, градовете на България – големи и малки, чужбината – близка и далечна, писателските мечти, колективната душа на градския транспорт, срещите с хора и природа, миналият и настоящият бит, чубрицата на детството, бобът като панацея, билките и миризмите на света, случки по пътя и отвъд пътя – това са само парченца от спомените, които автор и читател споделят един с друг. Не се учудвайте, ако след прочита на книгата научите повече за родината, за 90-те години на миналия век. Със сигурност ще научите много за автора. И ако в един момент си кажете например „Ех, да му имам спомените“ – то в този момент вие ще сте почувствали основната сила на книгата: да увлича с оптимизма си и да го превръща в своя кауза.

„На бял свят“ е разделена на две. Първата част завършва с послание за книгите, които преживяват епохите и сами дават живот. Втората част завършва с инициация (преход от едно житейско ниво на друго) – със сватба и с раждане на дете. Обещава ли нещо тази подялба на мемоарната книга? Питайте автора.

 

Огнян Антов - редактор

Относно представянето на книгата в хижа "Козя стена"

Сподели:

Сдружението на варненските писатели е учредено през 1990 г. То е първата независима организация от този тип в страната след промените през 1989 г. Негов първи председател е Иван Троянски. Официално печатно издание на сдружението е в. "КИЛ", чийто първи главен редактор става Марко Илиев. Сдружението се помещава в Дома на писателя на ул. Крали Марко №11, средище на много литературни срещи. Сред известните гости са Артур Лундквист, член на Нобеловия комитет, както и познатият в цял свят голям американски поет Уилям Мередит.

За контакти:

Мариан Желев

http://www.marianjelev.com/

Изпрати писмо

Роден в гр. Добрич, България, 1974 г. Първи публикации от 1994 г. - разкази в местни вестници. Първа награда от националния конкурс Рашко Сугарев в Пловдив за къс разказ от млад автор през 2005 година. Член на Съюза на българските писатели от 2003 до 2013 година. Ръководител на детска литературна школа „Движение” към Сдружение на писателите, Варна от 2010 година. Заместник председател на Сдружение на писателите Варна. Съосновател на Общество на младите писатели - Варна. Книги: “Свлачище”, 1999 г. – роман, носител на наградата “Златен Пегас” в Хасково за дебютна книга през същата година. А също и наградата на сдружението на Добричките писатели. “Малката действителност” – роман, 2000 г. “Сбогом, България” – роман, 2003 г. “Катастрофа” – роман, 2006 г. „Жив” – роман, 2010 г.


НАЧАЛО | НОВИНИ | КИЛ | АВТОРИ | КНИГИ | Мобилна версия | Контакти | Съдържание | Facebook | RSS | ДАТИ |


Варна 9000, ул. Крали Марко № 11, Дом на писателя

Катя Вангелова, председател
Иван Доброгледски, заместник-председател
Управителен съвет: Катя Вангелова, Иван Доброгледски, Ваня Колева, Станка Бонева, Валентина Лозова
Ревизионна комисия: Радостина Драгоева, Димитър Кандев, Венеция Павлова
За контакти: sdrujenie_pisateli_varna@abv.bg

Ваня Колева, главен редактор на вестник "КИЛ"
Кил [вестник:месечник] : Култура, Изкуство, Литература / МС ООД - Год. 1, N 1 (1992) -. - Варна : МС ООД, 1992-. - 41 см
ISSN 1310-120Х
УДК 886.7-1/-9+7.01+008(497.211)

Администратор и редактор на сайта: Станка Димитрова
Системен администратор: AntoLab


Автори (70) | Публикации (61) | Прегледи (125375) | Илюстрации (158) | Търсения (177) | Изтегляния (40431)

Платформа OMP 2, версия 14.42 (c) 2014 - 2021, AntoLab